Wed, 30 Aug 2023,20:18

Så lyckas du i Fantasy SHL

Fantasy SHL är ett gratis spel där du kan tävla om fina priser, utmana kompisar och lära dig mer om både lagen och spelarna i SHL. Spelet är i grunden väldigt enkelt, men för den som vill fördjupa sig bland tips och strategier kan det här vara en värdefull text att ögna igenom. 

✔️ Hur ska jag prioritera miljonerna i min första trupp?
✔️ Vilka kaptensval har jag under de första veckorna?
✔️ Hur kan jag dra nytta av det inledande spelschemat?

Det och mycket annat går vi igenom här.
 

Spelet i korthet
Din uppgift som coach är att plocka ut en trupp av 15 spelare från SHL (max tre från samma lag), och därefter hantera laguttagningar, övergångar, kaptensval och coachkort på bästa sätt för att samla så mycket poäng som möjligt under säsongen. Det spelarna presterar i SHL kommer att reflekteras i form av poäng i Fantasy SHL. Ditt lag tävlar dels om att vinna officiella titlar som Årets Coach, Månadens Coach och Veckans Coach och dels om att vinna fina priser. Det är också populärt att utmana kompisar, familj eller arbetskamrater i olika kompisligor för att bevisa vem som kan SHL bäst. Vill du läsa mer i detalj om hur spelet fungerar rekommenderar vi att läsa igenom reglerna som du hittar under “Vinster & Regler” i menyn. Nedan följer ett antal strategitips som kan vara användbara för dig under säsongen.

Ta ut en trupp att starta säsongen med
Du har 100 miljoner att spendera på din första trupp och med tanke på att den ska innehålla 15 spelare innebär det ett snitt på lite drygt 6,6 miljoner per spelare. Du kan antingen satsa på dyra stjärnor eller sprida ut pengarna på ett jämnare lag. Låt oss gå igenom fördelarna och nackdelarna med dessa olika strategier. 

En billig bänk skapar utrymme till fler stjärnor
Även om truppen innehåller 15 spelare är det bara 11 av dem som kommer att plockas ut i startuppställningen inför varje vecka. Här finns alltså möjligheten att spara miljoner genom att satsa på en billig bänk. Det gör visserligen ditt lag mer känsligt för skador och avstängningar, men det skapar också utrymme till att få råd med fler dyra stjärnor i laget. De billigaste spelarna i spelet kostar 4,5 miljoner och oftast handlar det om mer oprövade juniorer, men varje säsong brukar bjuda på nya genombrott och kanske lyckas du träffa av någon av dessa redan från start? Då kan du dessutom ta del av prisökningar på spelarna, även om de bara sitter som avbytare i ditt lag.

Lasta miljoner på en eller två pålitliga kaptener
Varje vecka väljer du en kapten i ditt lag som ger dig dubbla poäng. Det kan alltså vara värt att betala någon extra miljon för att ha den där stjärnan i laget som levererar vecka efter vecka. Samtidigt bör du komma ihåg att spelschemat varierar och vissa veckor kan andra klubbar spela fler matcher än den klubb som din kapten tillhör. Här kan det därför vara klokt att investera i två starka kaptensalternativ från den övre prishyllan. Det gör att du kan välja den av de två som har bäst spelschema inför varje ny matchvecka.

Eller satsa på ett jämnare lag
De coacher som satsar på dyr spets kommer att tvingas fylla ut resten av laget med budgetalternativ. Det innebär en svagare andrafemma och en väldigt tunn bänk. Ett alternativ kan då vara att satsa på ett jämnare lag där stjärnorna inte är lika dyra, men där du i stället kan förvänta dig god utdelning från betydligt fler spelare. Du kanske till och med har råd med en starkare bänk vilket ger dig bättre skydd mot skador och även öppnar för möjligheten att coacha in dina mest formstarka spelare vecka efter vecka.

Tänk på prisändringarna
Så fort säsongen sätter igång kommer spelarnas priser att åka upp eller ned beroende på om spelaren lever upp till sin prislapp. En spelare kan som mest öka eller minska med 100 000 efter en match och ändringarna sker alltid under natten efter en matchdag. Genom smarta värvningar kan du bygga ekonomi under säsongen och få mer pengar att röra dig med. Det här kan vara en faktor att tänka på när du tar ut din första trupp. Spelare som visserligen är billiga, men som inte får speltid, kommer inte heller att öka i pris. När du tittar efter budgetalternativ att fylla ut bänken med kan det alltså vara klokt att hitta just de spelarna som också får speltid.

Ta en titt på spelschemat 
Det kan vara klokt att se över hur de inledande omgångarna och matchveckorna ser ut och fundera över hur lång tidshorisont du vill bygga ditt lag. Vissa spelare kan ha mer gynnsamma spelscheman inledningsvis med fler matcher än andra lag. Då kan det vara vettigt att inleda säsongen med spelare från just dessa lag och planera in några övergångar längre fram när spelschemat vänder. Vill du gå mer aggressivt direkt från start kan du till och med se ut en vecka där du tänker spela coachkortet “Fria Byten”. Det ger dig möjlighet att satsa extra hårt på de första veckorna med vetskapen om att du ändå kommer ges möjligheten att förändra laget utan minuspoäng.

Planera dina kaptensval
Även när det gäller ditt kaptensval kan det vara smart att se över spelschemat. Hur ser det ut för lagets tilltänkta stjärnor? Hur många matcher har de framför sig kommande matchveckor, och hur bedömer du motståndet i dessa? Det är faktorer som kan bli avgörande om du väger mellan två spelare i samma prisklass.

Coachkort
Spelet innehåller sex olika coachkort som du är fri att spela när som helst. Dessa ger dig chansen att boosta ditt lags poäng under en hel vecka. Du kan dock bara spela ett coachkort per vecka, exempelvis går det alltså inte att nyttja både “Fria Byten” och samma vecka försöka sig på att spela “Anfallskortet”. De sex korten som finns tillgängliga är följande:

“Fria byten” - ger dig obegränsat antal övergångar under en hel matchvecka utan kostnad.
“Anfall” - Dubbla poäng på dina forwards hela matchveckan.
“Försvar” - Dubbla poäng på dina backar under hela matchveckan.
“Juniorer” - Dubbla poäng på dina juniorer (upp till och med 20 år) under hela matchveckan.
“Veteraner” - Dubbla poäng på alla spelare från 33 år och äldre
“Toppa laget” - Hela förstafemman plus målvakten får dubbla poäng medan din andrafemma vilas och inte samlar poäng under matchveckan.

En annan aggressiv strategi kan alltså vara att redan från start bygga laget för att passa ett av dessa coachkort, exempelvis fylla laget med juniorer eller veteraner, satsa allt på starka forwards eller backar eller säkra upp en riktigt stark förstafemma för att toppa laget med. När du väl har spelat ut coachkortet kan du följa upp med att tidigt spela “Fria Byten” för att balansera upp laget igen. Risken med att välja en sådan strategi är att det sannolikt är svårare att veta hur lagen formerar sig och vilka spelare som är de hetaste valen att satsa på, innan allt dragit igång.

VIKTIGT! Komplett trupp vid deadline
Det viktigaste du behöver komma ihåg är att ha din trupp komplett med 15 spelare när vi passerar deadline, torsdag den 14:e september. Det går alltså inte spara pengar genom att lämna bänkplatserna tomma, utan alla platser måste vara fyllda för att ditt lag ska börja registrera poäng.

Följ oss på sociala medier
För att hänga med i det allra senaste rekommenderar vi att ni följer Fantasy SHL på sociala medier. Där får ni dagliga nyheter om allt som händer i SHL kopplat till spelet. Se länkar nedan.

Instagram: @fantasyshl  
X (Twitter): @fantasySHLse 
Facebook: https://www.facebook.com/fantasyshl

Varmt välkommen och stort lycka till under säsongen!

Sat, 30 Sep 2023,10:10

Hockeynews.se om Fantasyveckan: "Han har inte varit bra"

Henrik Sjöberg, Mattias Ek och Gustav Tägtström är tillbaka med Fantasy SHL-snack inför omgångens sista matcher.
Fri, 29 Sep 2023,20:51

Säsongens All Star Team

Här är spelets hittills bästa femma
Fri, 29 Sep 2023,16:09

Säsongens prisändringar

Vi kollar in de mest prisvärda investeringarna hittills
Fri, 29 Sep 2023,10:38

Islossning för Jonathan Dahlén

Belöning för de som behöll tålamodet med Timrås stjärna
Thu, 28 Sep 2023,15:20

Coachkorten som har spelats inför Matchvecka 3

Många tog sin chans att byta fritt